Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βάρνας ιδρύθηκε το 1961 με διάταγμα της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το Ανώτατο Ιατρικό Ινστιτούτο. Το 1995 το τελευταίο μετατράπηκε σε Ιατρικό Πανεπιστήμιο. Το 2002 το Ιατρικό Πανεπιστήμιο – Βάρνα πήρε το όνομά του από τον Καθ. Δρ. Paraskev Stoyanov. Στην ιστορία της βουλγαρικής ιατρικής, ήταν γνωστός ως το πρόσωπο που έθεσε τα θεμέλια της πρώτης Βουλγαρικής Χειρουργικής Σχολής. Αυτό το Πανεπιστήμιο είναι το τρίτο μεγαλύτερο Ιατρικό Πανεπιστήμιο στη χώρα.

Το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βάρνας είναι ένα πανεπιστήμιο υψηλής τεχνολογίας και έχει περισσότερο από μισό αιώνα ιστορίας και παραδόσεων. Διαθέτει τέσσερις διαφορετικές σχολές – Ιατρική Σχολή, Σχολή Οδοντιατρικής, Φαρμακευτική Σχολή και Σχολή Δημόσιας Υγείας. Η σύγχρονη πανεπιστημιούπολη περιλαμβάνει πολλά μέρη όπου οι φοιτητές διεξάγουν επιστημονική έρευνα και εξασκούν αυτά που έχουν μάθει – για παράδειγμα, υπάρχει ένα κέντρο τεχνολογίας προσομοίωσης και ιατρικού εξοπλισμού!

Από την ίδρυσή του 977 ξένοι φοιτητές από 45 χώρες έχουν αποφοιτήσει από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βάρνας. Η κύρια διαφορά μεταξύ του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βάρνας και άλλων ιατρικών πανεπιστημίων στη Βουλγαρία είναι η τοποθεσία του πανεπιστημίου – η Βάρνα. Η πόλη ονομάζεται «Η θαλάσσια πρωτεύουσα» της Βουλγαρίας. Ως εκ τούτου, εάν είστε λάτρης της παραλίας, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υποβάλετε αίτηση για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Βάρνας!

Το Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Βάρνας προσφέρει τρία μεταπτυχιακά προγράμματα στα Αγγλικά: Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική.